Огромна ножица в цените при картофите – 40 стотинки при изкупуването, 80 ст. – по борсите

С всяка година търговците натискат изкупните цени за картофите, докато на едро цените по борсите и в магазинната мрежа растат. Това сочи статистиката на министерството на земеделието за периода от 2015 г. до първото полугодие на 2017 г., където ясно се очертава огромната ножица в това, което стопаните получават за труда си и това, което влиза в джоба на прекупвачите.

За сравнение, навсякъде в Европа разликата между цените на производител и на едро са минимални – в рамките най-много на 5-8%. В България обаче тази разлика достига и 100%. Причината е в липсата на организации на производителите, които да защитават интересите на фермерите.

Данните от 2015 г. показват, че в първите месеци разликата между изкупната цена на картофите и тази на едро е била само 10 стотинки за килограм. През през май същата година имаме почти доближаване до цените за изкупуване и тези на едро. Именно тогава картофопроизводителите се похвалиха с високи изкупни цени от 58 стотинки за килограм.

В края на годината обаче търговците започват да извиват ръцете на производителите и цената от производител пада до 30 ст. за кг. В същото време на едро по борсите картофите са се предлагали двойно по-скъпо – за 63 ст. за кг.

До май на 2016 г. производителите продължаваха да губят от изключително ниското изкупуване. Едва през лятото на миналата година цените отново се повишиха, достигайки 50-55 ст. за кг. Точно тогава започна масиран внос на европейски картофи и още през юли обаче последва нов срив, падайки под 40 ст. за килограм, като тези цени се задържаха до първото тримесечие на 2017 г..

Какъв е изводът – за килограм картофи от средата на миналата година родните производители са получавали по 38-40 стотинки, докато на борсите те се предлагали по 60 ст., като през 2017 г. са продължили да растат и към юли тази година килограм картофи на едро се е предлагал по 80 стотинки. На дребно в магазините цените варират между 1,10 и 1,20 лв.

Всичко това дава отражение върху отглежданите площи с този ценен зеленчук. Докато през 2015 г. в страната за били засадени над 110 хиляди декара с картофи, през миналата година са били малко над 83 хиляди. За тази година все още липсват обобщени данни.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE