Обсъжда се създаването на клъстери за подготовка на дигиталната икономика

„Дигиталната тема е навсякъде. Основен приоритет на Българското председателство, а и развитието на българската икономика, е да бъде дигитално. Ако искаме да бъдем успешни, подготвен и ефективни, трябва да бъдем обезпечени с добра експертиза. Потвърждавам, че можем да създадем тематични клъстери и експерти на правителството да работят с професионалистите по дигиталната икономика от бизнеса. Само с общи усилия можем да създадем добро законодателство“. Това заяви министър Лиляна Павлова на конференцията „Европа – начело на дигиталната трансформация: Българското председателство на Съвета на ЕС 2018“, организирана от Американската търговска камара.

Министър Павлова представи петте приоритета на председателството в дигиталната икономика. Сред тях е максималното подобряване на свързаността във всичките й измерения, включително и подкрепяне инициативата на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер – „WiFi For All“.

Друг приоритет е развитието на един конкурентоспособен, добре функциониращ дигитален единен пазар. „С еврокомисар Мария Габриел ще можем да работим заедно по приемането на стратегията за киберсигурност, която ще ни даде възможност да „отпушим“ функционирането, създаването и прилагането на единния дигитален пазар“, уточни министър Павлова.

Икономика, базирана на свободен поток на данни, е друг от приоритетите на Българското председателство. Сред  основните теми е и осъвременяване на законодателството и директивите за телекомите и защитата на личните данни. България ще работи и за приемането на общоевропейския план за електронно управление, както и по директивата за защита на авторското право.

„Няма да е лесна задачата да отстоим националния интерес и в същото време да спазим ангажимента, който сме декларирали като председателстващ – да бъдем максимално балансирани и неутрални в търсенето на компромис и консенсус по тези нелеки задачи“, каза още министър Павлова.

„Българското председателство има и един по-широк приоритет и ако излезем извън чисто дигиталния дневен ред, даваме по-широка заявка – да бъдем балканско председателство. За нас европейското бъдеще на Западните Балкани е изключително важна тема, ще я търсим във всяко един досие, за да бъдат адекватно включени всички държави от този регион. Залагаме на дигиталната свързаност. Пример за това е отпадането на роумниг таксите за държавите в региона“, допълни министърът.

SINOR.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE