Обещават дълбоко вглеждане в законите за нови мерки срещу сивия сектор

Министерството на земеделието повторно ще анализира законовите механизми за контрол на пазара на храни, за да излезе с ясен план за борбата със сивия сектор. Това е обявил министърът на земеделието Румен Порожанов пред консултативния съвет по храните, съобщиха от агроведомството.

„Трябва да имаме един по-ясен план на сивия сектор, за това какво можем да направим според сега действащото законодателство от гледна точка на контролните механизми и какво би ни позволил новият Закон за храните“, пояснил министърът. Въз основа на този анализ, ако е нужно, министерството щяло да препоръча на външни институции или само да предприеме мерки за ефективно преследване.

На консултативния съвет отново са присъствали представители на Министерството на финансите, Българската агенция по безопасност на храните, Агенция „Митници“, Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“ и представители на целия хранително-вкусов бранш.

Има 2 типа нелегално производство – на суровини и на храни, е посочил министърът. Той е припомнил, че е важно да се изчисли какво се отчита като финансов резултат от предприятията в сивия сектор. Защото ако едното касае качеството и безопасността на храните, то другото са приходите и разходите, които се отчитат пред контролните органи.

Участниците се запознаха с хода на предложения за обществено обсъждане на новия Закон за храните. По думите на министър Порожанов, амбициите на екипа са в началото на август проектозаконът да бъде внесен в Министерския съвет и до края на годината да бъде приет от Народното събрание.

За конкретни мерки за борбата с нелоялните търговски практики при производството и дистрибуцията на храни ще бъде създадена работна група, която в най-кратки срокове да систематизира възможностите и да излезе с препоръки за действия срещу сивия сектор.

Източник: sinor.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE