Ноември не обещава циганско лято, температурите ще са под нормата

Дългосрочната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН за ноември не дава обещания за циганско лято, тъй като средномесечните температури ще бъдат около и под нормалните, съобщиха от института. След захлаждането от последните дни в ранния следобед ураганният вятър най-после ще утихне и на първи и втори ноември се очаква слънце, но с доста ниски средни температури.

През деня максималните стойности ще се движат около 14-15 градуса, но нощните температури ще се движат около 2-3 градуса.

Студен фронт се очаква около 3-4 ноември. Едва към пети-седми ноември се очаква подобрение на времето, но то ще бъде краткотрайно до към 10-и.

Цялото второ десетдневие на месеца ще се характеризира с неустойчиво и променливо време, с леки превалявания и ниски температури, като в планините ще вали и сняг. Валежи се очакват около 12, 17 и 20 ноември.

През третото десетдневие на месеца ще бъде облачно и мъгливо, като сутрешните температури ще се понижат.

Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 3 и минус 8 градуса. Най-високите дневни ще бъдат ок 15 до 20 градуса.

По отношение на есенниците фермерите ще бъдат силно затруднени да довършат сеитбата, особено ако заради поройните дъждове не са приключили в агротехническите срокове през октомври.

Тези, които са спазили агротехниката, още през втората половина на месеца може да очакват, че посевите с пшеница ще достигнат фаза братене. Рапицата пък ще оформи фаза розетка. Подходящи за засаждане на овощни култури ще са дните от третото десетдневие на месеца.

Хубавата новина е, че през месеца не се очакват критично ниски температури, които да повлияят негативно върху развитието на културите.

 Източник: sinor.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE