Нови протести на животновъдите, на 9 март поредна среща заради спрените пари за агроекология и биоземеделие

Животновъди от Югозападна България организират нови бунтове с блокиране на магистрала Струма в знак на протест срещу спирането на средствата по две от мерките на селската програма – за агроекология и за биопроизводство, съобщиха за националното радио организаторите на блокадите. За две години и половина бюджетът по двете мерки беше изчерпан, първо, защото заложените средства бяха сравнително малко и второ, защото според еврозаконодателството този бюджет се изчислява въз основа на броя на подпомаганите фермери преди 2014 г., когато стартира вторият програмен период. А по онова време по двете мерки кандидатстваха сравнително малко хора.

При агроекологията бюджетът беше изчерпан основно със сеитбооборота, а при биопроизводителите – с биопчеларите, чийто брой през миналата година рязко нарасна, поясниха за Синор.БГ експерти от министерството.

Проблемът с липсата на пари е, че след като приключиха старите си петгодишни ангажименти по агроекология, стопаните няма да могат да ги продължат с нови 5 години. Затова и в последната си заповед земеделският министър Христо Бозуков забрани да има прием на заявления на нови фермери по две от мерките.

Вчера в министерството на земеделието е имало поредна среща на животновъди с експерти от ведомството за обсъждане на проблема.

Пред Синор.БГ Танчо Колев от Националното сдружение на млеко- и месопроизводителите обясни, че браншът отдавна не очаква от администрацията коректност, защото фермерите винаги са били лъгани. Колев не очаква положително разрешение на проблема и от служебния кабинет, който е само за няколко месеца и няма капацитет да се справя с подобни казуси, натрупани от последните правителства.

„Можем да си помогнем сами само с гласуването на 26 март, защото единствено тогава се чува гласът на народа“, коментира още Колев. И припомни, че проблемите в животновъдния бранш са трупани с години, затова и той подобно на много негови колеги са пред фалит.

„Бях решил през есента на 2016 г. да разпродам кравите, но не намерих кой да ги купи, затова продължавам с тези битки, които за жалост остават без резултат“, доста обезсърчено коментира животновъдът.

На вчерашната среща е станало ясно, че на 9 март в сградата на министерството ще се проведе ново събиране с участието на всички браншови организации, които са засегнати от проблема включително и с биопроизводителите.

Тогава министерството и фонд „Земеделие“ ще дадат пълна справка за остатъчните средства по всичките мерки на програмата за селските райони. Проблемът наистина достигна застрашителни размери, тъй като засегна най-дребните производители във високопланинските райони, които за жалост започнаха да получават субсидиране доста след останалите производители в страната.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE