Новите данъчни декларации за доходите вече са качени в сайта на НАП

Новите годишни данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративните данъци за 2016 г. вече са публикувани на сайта на Националната агенция по приходите (НАП), съобщиха от агенцията. Срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 2 май 2017 г. (30 април е в неделя, а 1 май е почивен ден).

Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим персонален идентификационен код – ПИК, който се издава безплатно в офис на НАП, припомниха от агенцията.

Ако подадете декларациите си по електронен път до 31 март 2017 г., физическите лица могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от хиляда лева.

Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 2 май 2017 г.

Формулярите за облагане с корпоративни данъци за 2016 г. също са качени на интернет страницата на агенцията.

Срокът за фирмените декларации е 31 март 2017 г., като ако бъдат подадени по електронен път, може да се ползва 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.).

Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен до крайния срок за подаване на декларацията – 31 март 2017 г.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП.

Декларациията за облагане на доходите на физическите лица може да намерите на интернет страницата на НАП в графа „За гражданите/Данъци/Документи-данъци“, след като изберете „Закон за данъците върху доходите на физическите лица“ от падащото меню.

Става въпрос за годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2016 г. (образец 2001) за доходите на физическите лица с приложения.

Декларацията за облагане с корпоративните данъци може да намерите в „За бизнеса/Данъци/Документи-данъци“, след като изберете „Закон за корпоративното подоходно облагане“ от падащото меню.

Тук може да изтеглите двете декларации. Годишна данъчна декларация по чл. 92 от ЗКПО за данъчния финансов резултат и дължимия годишен корпоративен данък за 2016 г., с приложения и годишна данъчна декларация по чл. 92 (обр. 1010а -за лицата, НЕизвършвали дейност през 2016 г.) от ЗКПО.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE