Некоректни фермери получават пасища, а нямат животни

Докато едни хора се трудят и отглеждат животни, други използват пасища, въпреки че никога не са имали животни и дори взимат субсидии. Чиновници и ветеринари взимат пари за това, че ги прикриват. Това каза пред Фермер.БГ животновъдът Георги Николов.
„В област Ловеч все още има фермери, които намират начини без да гледат животни да получават пасища“, обяснява Николов.
Той каза, че не би повярвал, че това е възможно и не би повдигнал въпроса, но след като има документи и е доказано, няма как да стои безучастно.
„Стопанин участва по мярка 112 „Млад фермер“, но с 50 кошера как можеш да бъдеш млад фермер“, запита Николов.
По думите му, за да бъдат добавени проекти, некоректните фермери подават заявления за откриване на още пет обекта. Тези пет обекта се откриват и личният лекар започва да води документация, че в обектите се гледат животни. След като директорът на Областна дирекция по безопасност на храните в град Ловеч (ОДБХ – Ловеч) д-р Росен Федерчев повдига въпроса се създава комисия.
„Комисията извърши проверки във всичките пет обекта и се доказа, че там не са гледани животни. След това идва и независима комисия, която потвърждава, че животни в тези обекти няма“, казва Николов.
Той твърди, че не разбира как са дадени тези обекти и как ветеринарят, който е отговарял за обектите, дори не е проверил дали има животни. „Как е възможно да участва по всички програми – Натура 2000, СЕПП, мярка 214 „Агроекологични плащания” (АЕП), високопланински ливади, постоянно затревени площи. Хора, които нямат нито едно животно продължават да вземат субсидии – това са стотици хиляди левове. Вината е на предишните началници на ОДБХ в град Ловеч“, категоричен е Николов.
„Случаят е даден на прокуратурата в Ловеч и се води разследване, но все още нямаме отговор“, добави Николов.
Николов казва, че това не е единствен случай.
„Личен лекар отива на проверка на фермер в град Угърчин. Фермерът гони доктора. Докторът прави писмено оплакване до д-р Федерчев. Когато д-р Федерчев отива на проверка се оказва, че фермерът няма нито едно животно“ разказва Николов.
Той каза, че е говорил с директора на ОДБХ – Ловеч и той е потвърдил пред него, че това реално се случва.
„12 години не са влизали доктори там и не са правени имунизации. Досега никой не е назначавал доктор, който да се поразрови, но сега се разкриват нещата“, обобщи Николов.
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE