На 23 и 24 юни в Карлово ще се проведе и празник на лавандулата

След празника на розата Карлово ще стане и домакин на фестивала на лавандулата, който ще се проведе на 23 и 24 юни. Успоредно с фестивала ще се организира и международен форум на производителите на етерично маслени култури, който ще се състои от 13 до 16,30 часа в зала „Васил Караиванов“, съобщиха от Фондация „Биоселена“.

В двата почивни дни производители на ароматни продукти ще могат да представят продукцията си. Събитието се организира с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и Националния клонов съюз на производителите на етерично-маслени култури. Фондация БИОСЕЛЕНА е съорганизатор.

Празникът започва на 23 юни с шоу и арт ателиета, където деца, читалищни дейци, участници в летните школи към библиотеката ще правят сувенири, ще рисуват, ще пеят и рецитират творби, посветени на розата. След това ще се състои форума на производителите. Привечер ще има рок концерт.

В Деня на Йоан Предтеча 24 юни в карловската църква „Света Богородица” ще бъде отслужена празнична света литургия. След това лавандулова фея ще посрещне гости в Патевата къща, наричана още Къщата на билките. Следва ритуала „Пеперуда”, с който земеделските стопани измолват дъжд, а след това ще се извие Еньово хоро.

Източник: sinor.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE