Началната инвестиция в селски туризъм варира от 100 хил. до 120 хил. лева

Между 100 и 120 хиляди лева варира началната инвестиция в селски туризъм, при положение че земята е ваша собственост. С доходи от България подобна инвестиция е почти непостижимо да се направи, затова и повечето къщи за гости се създават от емигранти, завърнали се след работа в чужбина. Това съобщи в интервю за националното радио председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов по повод засилващия се интерес у млади хода да инвестират в селски туризъм.

В края на тази година фонд „Земеделие“ се очаква да разкрие прием на проекти по подмярка 6,4 за инвестиции в неземеделски дейности, където младите фермери ще разчитат на бюджет от 50 млн. евро. По тази подмярка може да се кандидатства с проекти за превръщането на селските къщи в гостроприемници с до 20 легла.

Борисов припомни обаче, че проблемът с усвояването на евросредствата отчасти е опорочен заради допуснатите злоупотреби и изкуствено създадени условия за точене на пари, затова е важно да се въведат строги правила, които да насочат средствата основно към реални проекти, създаващи бизнес в изостаналите региони.

На този етап къщите за гости се посещават основно от български туристи. През почивните дни легловата база е почти 100% запълнена, което е доказателство за желанието на съвременника да се откъсне от големия град и да прекара почивката си сред природата.

Напоследък се появява тенденция на гостувания в селските къщи от страна на румънци, руснаци и туристи от Западна Европа, които се интересуват от българската история и културни традиции. Именно затова според Борисов е важно местната администрация да насърчава инвестициите в селски туризъм, защото това е начин за развитие на регионите.

Източник: sinor.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE