Над 21 хиляди дребни ферми трябва да подадат заявления за извънредна помощ до 21 октомври

Според списъците на министерството на земеделието до 21 октомври 21 286 животновъди и ферми, които не са подпомагани по линия на плащанията на хектар или за ливади и пасища, трябва да подадат заявленията си за извънредното подпомагане, гласувано от Европейската комисия. Пълният списък с имената на стопаните е качен на страницата на фонд „Земеделие“. Интересно е да се отбележи, че от общо 58 700-те животновъдни стопанства, в които се отглеждат млечни крави, над 35 процента нямат собствени или наети ливади, пасища или земя, затова и нямат субсидии по директните плащания.

По данни на агростатистиката към ноември 2012 г. в страната е имало 58 700 стопанства, в които са се отглеждали 288 700 млечни крави. Овцете са наброявали над 1,3 милиона, а козите – 290 хиляди. Данни за стопанствата не са дадени, затова е трудно да се определи каква част от животновъдните ферми са обхванати от новото подпомагане.

Миналата година по линия на обвързаната подкрепа бяха подпомогнати 5 211 стопанства.

Тази ще са малко повече, но през следващата година голяма част от стопаните ще бъдат орязани, защото няма да могат да представят фактури за предадено мляко.

Пред Синор.БГ говедовъди от Карловско обясниха, че животновъдството умишлено се държи под вода, за да могат мандрите да си внасят европейска суровина и да не изкупуват българско мляко.

Октомврийското извънредно подпомагане ще бъде глътка въздух за някои стопани.

Големият плюс е, че освен помощ за крави, биволи, овце и кози-майки всичките 21 286 фермери ще получат помощ и по схемата de minimis – 30 хил. лв. на стопанство. Общият бюджет по тази схема надхвъря 13,1 млн. лв.

Останалите 11, 3 млн. лв. ще бъдат дадени по еврорегламента (ЕС) 2016/1613 на Комисията от 8 септември 2016 година. Там индикативните ставки са 29 лева за крави и биволици и по 2 лева на животно за овце-майки и кози-майки.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE