Над 200 000 пернати ще бъдат унищожени само в Пловдивско заради птичия грип

Над 200 000 пернати – кокошки и патици ще бъдат унищожени заради птичия грип. Заразата е открита в 10 ферми в села, в района на Пловдивско, съобщи Стандарт.
 „Не е ясен още начинът, по който се предава заразата, но най-вероятно е това да става, чрез свободното движение на дивите и домашните птици“, коментира в рамките на спешно заседание на областната епизоотична комисия в областната администрация д-р Камен Янков от Областна дирекция по безопасност храните (ОДБХ-Пловдив).
Огнища на болестта в Пловдивския регион има в селата Маноле, Белозем – две ферми с по 16 300 патици, 4000 птици в село Градина, 4 800 във ферма в село Калековец. В село Пъдарско има две ферми с по 11 000 птици, а в Манолско Конаре – 3 600 броя птици. Огнище на болестта има и в село Ръжево Конаре – 12 000 птици, както и в Момино село – 8000 птици. В Раковски ще бъдат унищожени 8 000 птици, а в село Трилистник – 110 000 кокошки носачки.
Още 90 000 кокошки и патици с птичи грип във ферми в областта предстои да бъдат унищожени до края на седмицата. Умрелите птици ще бъдат загробвани, тъй като работещият в село Трилистник инсинератор е с недостатъчен капацитет, а извозването до екарисаж крие риск от разпространение на вируса.
Представители на ОДБХ и МВР ще контролират забраната за придвижване на животни. Налагат се допълнителни ограничения в транспорта на фуражи и фуражни добавки в 3 и 10-километровите зони около констатираните огнища, обясниха от областната управа.
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE