Над 120% повече храни изнася страната ни

Над 120% повече храни изнася страната ни през последните 10 години, като само за миналата той е 7%, съобщи главният секретар на Mинистерството на икономиката Владимир Туджаров. Изложението се провежда в Атина, а компаниите участващи в него са от 20 държави.

Тази година България е почетна страна-партньор в  най-голямото изложение за сектора в Гърция. Страната ни е представена с национален щанд, в който участват 18 български фирми от секторите на хранително.

Главният секретар на Министерство на икономиката подчерта, че именно хранителната промишленост е един от секторите, в които България има големи конкурентни предимства. Според Туджаров 6000 фирми произвеждат храни, като близо половината са разположени на територията на Южна и Югозападна България. Тази локация може да направи търговията между страните още по-лесна.
По време на посещението си в столицата на южната ни съседка, главният секретар на проведе срещи с Вангелис Апостолу, министър на земеделието и храните на Гърция,  и  Константинос Михалос, президент на Атинската търговско-промишлена палата. На тях бяха обсъдени засилване на търговските отношения, мерки за насърчаване на партньорството между компаниите от двете страни, както и възможностите за българските износители за участие в други панаири и изложения.
През 2017 г. стокообменът между България и Гърция отбелязва увеличение от 5.6% и надхвърля 3 млрд. евро, като се отбелязва ръст както в износа, така и във вноса.

Източник: agrozona.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE