Мария Габриел: До 2020 г. по линия на ОСП в България ще дойдат 7,4 млрд. евро

По линия на Общата селскостопанска политика (ОСП) до 2020 г. инвестициите в българското селското стопанство и селски райони ще бъдат около 7,4 млрд. евро, като приоритетите са работни места, устойчивост, модернизация, иновации и качество.
Това заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел по време на кръгла маса в Сливен „Конкурентоспособно и пазарноориентирано земеделие.
Тя представи въпросите за мястото на България в настоящата ОСП за периода 2014-2020 г., постигнатото за българските земеделци и обществената консултация на Европейската комисия за бъдещето на ОСП.
11 млн. земеделски стопанства, които осигуряват работа на около 22 млн. селскостопански работници. Тази цифра се удвоява до 44 млн., ако се включат и създадените работни места в свързаните с него сектори. Всеки 1 млрд.  евро износ генерира 14 000 работни места.
„Безспорният ни успех е извоюваното за настоящата ОСП увеличение на директните плащания. За периода 2014-2020 г., директните плащания са с над 2,5 млрд.  евро повече в сравнение с предходния период 2007-2013 г. Земеделските производители ще разполагат до 2020 г. с 5,1 млрд. евро за директни плащания, и то на фона на общото намаление от 3,2% на равнище ЕС.
Извън директните плащания, за периода 2014—2020 г. за България се предвиждат около 2,3 млрд. евро за мерки, от които ще се възползват селските ѝ райони.
Евродепутатът постави акцент върху стартираната от Европейската комисия обществена консултация за бъдещето на ОСП. Тя дава възможност на българските земеделци да посочат конкретни проблеми, с които се сблъскват, да направят предложения за опростяване на ОСП и намаляване на административната тежест за земеделските производители, да дадат идеите си за модернизирането на ОСП и каква още подкрепа биха искали тя да осигурява.
„В дебатите за бъдещата Обща селскостопанска политика, България има възможност отново да бъде ключов участник в оформянето на такава политика, която да отговаря на предизвикателствата. Ето защо заинтересованите страни – политиците и земеделците, трябва заедно да отговорим на тези изисквания. Това е предизвикателство, в което ви призовавам да се присъедините. От самите нас зависи да бъдем активни и да надградим постигнатото за България в настоящия програмен период“, заяви в заключение Мария Габриел.
Източник: fermer.bg

 

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE