Манолова: Никой не обяснява защо сметките скачат

Финансови дупки в енергийните дружества отново ще бъдат запълвани от джоба на гражданите. Никой не обяснява по разбираем начин защо се налага това шоково увеличение на топлата вода и парното. Това заяви омбудсманът Мая Манолова в студиото на „Здравей, България“.

С между 18 и 38% ще поскъпнат цените на услугите на Топлофикация. Очаква се Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да вземе решението на закрито заседание в петък. От КЕВР настояват, че стъпката е неизбежна, след като миналата седмица регулатора обяви увеличение с 30% на цената на природния газ.

Остра реакция на цените в България: Решението е взето непрозрачно

Храни и услуги ще поскъпнат заедно с природния газ

„През последните две години намалението на природния газ е в рамките на близо 87%. Приемаме, че разходите на природен газ в топлото са между 52 и 57%, както твърди КЕВР. Това означава, че парното би трябвало да поевтинее по време на намалението с 49%. Само че то намаля с 21% – тоест има един буфер от 27%. Обяснението на КЕВР беше, че този буфер ще бъде ползван, когато природният газ поскъпне, за да не се увеличават сметките“, обясни Манолова.

Причината за увеличнието – загубите на „Топлофикация“ 

„Има целенасочена политика да бъде спасена и оздравена Топлофикация, но въпреки решенията в нейн интерес, компанията трупа колосални дългове – 160 милиона лева за последните 3 години. Причината е лошото управление. Дупките в енергийните дружества се пълнят от джобовете на гражданите“, заяви Мая Манолова.

Резултатът – цената на парното ще стане същата като през 2014г., когато природният газ е бил много по-скъп.

„Въпросът е как и в чий интерес работи тази комисия. Тя трябва да работи публично и прозразно – да обясни защо покачва природния газ с 30%, когато вдигането на международните пазари е с 15%. Трябва да обясни защо вдига парното и топлата вода, когато е имало буфер, за да не се случи това“, призова омбудсманът.

Тя прибави, че ще подкрепи жалби на граждански организации срещу покачването на цените на природния газ и комуналните услуги.

Източник: vesti.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE