Малките стопанства с до 9 крави ще бъдат проверявани от началото на 2017 г.

Според работния екшън планна Българската агенция за безопасността на храните за изследване на суровото краве мляко и за привеждане на фермите към европейските стандарти за качество дребните стопанства с до 9 крави ще бъдат изследвани от началото на 2017 година. Това съобщиха за Синор.БГ по повод изпълнението на екшън плана, който върви по график.

Вземането на проби е съобразено с работния план, съгласуван от министерството на земеделието и е одобрен от Европейската комисия, посочиха експерти.

Официалната оценка на стопанствата с до 9 дойни крави, както и вземането на проби и изпитването на суровото краве мляко са предвидени за 2017 година. В момента върви проверката на стопанствата с до 50 млечни животни.

Няма да има разделение на регионите, така че оценката на стопанствата ще се извършва едновременно във всички области на страната. За целта ветеринарите ще бъдат уведомявани своевремено.

От агенцията напомнят, че по линия на самоконтрола, предвиден в законодателството, всеки фермер следва да изследва поне два пъти месечно проби мляко по отношение на инхибитори, ОБСК и ОБМ.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE