Лиляна Павлова на конференция в Брюксел за бюджета на ЕС след 2020 г.

Министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 Лиляна Павлова ще вземе участие в конференция на високо ниво, посветена на многогодишната финансова рамка (МФР) на общността след 2020 година – „ Shaping Our Future. Designing the Next Multiannual Financial Framework“. Форумът се провежда днес в Брюксел, съобщиха от министерството на председателстнвото.

В речта си за състоянието на Съюза от 13 септември 2017 г. председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер посочи, че ЕС се нуждае от бюджет, който да съответства на неговите амбиции и отговаря на бъдещите предизвикателства.

Дебатът по следващата Многогодишна финансова рамка ще бъде в центъра на вниманието  по време на Българското председателство. Страната ни декларира, че ще защитава традиционните политики и проектите, които ще имат добавена стойност за съюза. Целта е да иман полза гражданите,  които ще поддържат просперитета и сигурността на Европа, на новите държави членки и на Балканския регион.

В речта си пред форума министър Павлова ще наблегне на предизвикателствата, пред които е изправен Съюзът, така че да постигне повече с по-малко, имайки предвид бюджет на общността, който след излизането на Великобритания ще е с около 10 милиарда евро годишно по-малко от настоящия, а предизвикателствата – повече.

Става въпрос за финансиране на новите фондовете за миграция, сигурност и отбрана, борбата с климатичните промени и киберсигурността.

Няколко са събитията в следващите шест месеца, посветени на бъдещата МФР, сред които конференцията на високо равнище в София на 9 март 2018 г.

В София е планирана да се проведе конференция на високо ниво за бъдещето на ЕСФ (Европейския социален фонд) на 15-16 февруари и форуми, посветени на кохезионната политика на 12 април (Съвет „Общи въпроси“ – кохезия) и 8 юни (конференция на високо ниво).

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE