Лидерите на четирите големи икономики в ЕС се обявиха за Европа на няколко скорости

Държавните ръководители на четирите най-големи икономики в Европейския съюз без напускащата Великобритания одобриха идеята за „Европа на няколко скорости”, чието прилагане би означавало, че някои от държавите-членки ще могат да задълбочават интеграцията помежду си по-бързо от останалите, съобщи „Франс Прес”. Това се случи на съвместна пресконференция на френския президент Франсоа Оланд, германския канцлер Ангела Меркел и премиерите на Испания и Италия Мариано Рахой и Паоло Джентилони преди срещата им късно вчера във Версай, организирана в отговор на призивите за стабилизиране на общността с напускането на Великобритания, на разпространяващия се евроскептичен популизъм и на опасенията за промяната в стратегията на САЩ за Европа след избора на президента Доналд Тръмп.

Според Оланд срещу варианта „Европа на няколко скорости” е имало ожесточена съпротива в продължение на десетилетия, но сега той се обмисля като възможност. Ако това не стане, ЕС може да се разпадне, предупреди Оланд. „Единството не означава еднообразие, затова аз подкрепям новите форми на сътрудничество”, изтъкна той.

Френският президент уточни, че част от държавите-членки могат да „бързат и напредват в области като отбраната и еврозоната чрез задълбочаване на икономическия и валутен съюз и чрез съгласуване на данъчните и социалните си политики”. По думите му други държави-членки могат да изберат да не се включват в мерките за задълбочаване на интеграцията.

Той е убеден, че Европа трябва да промени концепцията си за отбрана, тъй като това е единственият вариант за реакция в геополитическата ситуация, която се получи след избирането на Тръмп за президент на САЩ и неговите предизвикателни изявления ЕС, НАТО и Русия. „Европа трябва да покаже своето политическо единство, икономическо влияние и стратегическа самостоятелност”, категоричен бе Оланд, като уточни, че това означава да бъде създадена система от „структурни сътрудничества” между държавите-членки на ЕС и „сериозно задълбочаване в отбранителната област”, съобщи „Евронюз”. Френският президент далеч не е единственият с подобни виждания. На 31 декември председателят на Европейския съвет Доналд Туск определи администрацията на американския президент като „заплаха” за общността наравно с Китай, Русия и радикалния ислям.

На свой ред Меркел призова европейците да имат „смелостта да приемат, че някои държави може да напредват по-бързо от останалите” и че това не трябва да ги спира да се опитват да наваксат изоставането. „Трябва да сме в състояние да вървим напред”, посочи тя.

Лидерите обаче не представиха конкретен проект за развитието на ЕС, а и предварителните изявления отхвърляха подобна възможност, за да се избегне очакваното недоволството в държавите-членки, които се противопоставят на идеята, и особено на тези от Източна Европа. За сметка на това тя вече бе подкрепена официално от управляващите в Германия и Франция и е добре посрещана от колегите им в Италия, Белгия, Холандия и Люксембург, особено на фона на притесненията им от нарастващата популярност на партиите с антиевропейска реторика.

Това е и предпочитаният от посочените страни вариант за развитието на ЕС след напускането на Великобритания от общо 5, представени през миналата седмица от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Останалите включват свиването на ЕС само до общ пазар или предоставяне на част от пълномощията, упражнявани в момента на европейско ниво, на държавите-членки.

Повече конкретни идеи вероятно ще бъдат представени след заседанието на Европейския съвет в четвъртък, а обща декларация за бъдещето на ЕС след напускането на Великобритания се очаква на срещата на високо равнище в Рим на 25 март, където ще се чества 60-годишнината от подписването на „Договора от Рим”, положил основите Европейската икономическа общност – предшественикът на съвременния ЕС. Подписите си под него на 25 март 1957 година полагат Белгия, Франция, Италия, Люксембург, Холандия и Германската федерална република. През 1992 г. в „Договора от Маастрихт” е премахнат терминът „икономически”, а през 2009 г. в Лисабон е подписан „Договор за функционирането на ЕС”.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE