Критични дни за овощарите след падналия сняг

Въпреки снега от последните дни овощните градини в страната все още не са застрашени от измръзване, тъй като температурите не са паднали под нулата и няма слани. Следващите три дни обаче са критични за градините, затова и овощарите в Кюстендилско са в готовност да предприемат мерки срещу евентуални измръзвания. Това съобщи за Синор.БГ директорът на Института по земеделие в Кюстендил проф. Димитър Домозетов.

„До 21 април сутринта нямаше опасност за дръвчетата, но при изясняване на времето нещата ще се променят, затова и стопаните могат да предприемат превантивни мерки, като например да оросяват с пръскачки“, посочи проф. Домозетов.

Мнозина ще разчитат на стария изпитан метод срещу слана с палене на огньове на различни места между дръвчетата в градините.

Има и съвременни препарати срещу осланяване, но те са по-скъпи и биха могли да се използват от по-малки производители, обясни още шефът на института.

Ако 48 часа преди осланяването напръскате дръвчетата със „Скудотерм“, който е в концентрация 1-2 процента, вие ще предпазите градините.

Една туба от препарата е достатъчна да опази само 15 декара дръвчета, като цената й е 400 лева.

Хората от региона са силно притеснени, тъй като точно в края на април 2016 година падналата слана унищожи огромна част от черешовите градини.

Според метеорологичните прогнози евентуалните слани биха могли да паднат на 21, 22, 23 или 24 април.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE