Криза при царевицата – задействайте „предпазните мрежи”

На заседание на Управителния съвет на Европейската конфедерация на производителите на царевица (ЕКПЦ), проведено в края на септември, европейските зърнопроизводители за пореден път подчертаха, че инструментите на ОСП не ги предпазват от кризите, които засягат сектора. Те отбелязаха още, че последните „предпазни пазарни мрежи” не са били задействани навреме.

Производителите призоваха Европейската комисия да реактивира вносните мита възможно най-скоро, както и да осигури техния достъп до всички производствени и конкурентни фактори.

В последния доклад на JRC-Mars средният добив за ЕС-28 е изчислен на 6,84 т/ха. Това е под петгодишната средна стойност и не отразява огромните несъразмерности в добивите между държавите. За пример се дават Франция и Румъния, където стойностите са катастрофални.

Освен това, всички европейски производителите са изправени през сериозна криза в цените.

Сривът все пак се „налага” върху ЕС поради конкурентния внос на стоки. Европейската комисия е трябвало да въведе вносни мита преди дни, когато цените на CIF пристанище в Ротердам бяха под 157 € (155 % от интервенционната цена). ЕКПЦ апелира тази последна „предпазна мрежа” да бъде активирана при първа следваща възможност.

В този смисъл, имайки предвид неефективните инструменти в политиките на селското стопанство, трябва да разчитаме на наличните производствени фактори – иновациите трябва да бъдат подобрявани, било то в биотехнологиите, напояването или продуктите за растителна защита.

Всички механизми, които е необходимо да бъдат развити и приложени, трябва да се основават на управлението на кризи, за да можем да се справим с климатичните, здравните и икономическите рискове.

Само така ще противодействаме на практика на предизвикателствата, пред които са изправени производителите, съобщават от асоциацията на зърнопроизводителите.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE