Кодексът на земята е готов и ще бъде представен на 16 януари

За три месеца адвокатското дружество „Георгиев, Тодорови Ко“ е подготвило проекта на Кодекс за поземлените отношения (добил популярност като Кодекс на земята), който министерството на земеделието възложи да бъде изработен през ноември 2016 година. Официално документът ще бъде връчен на министър Десислава Танева на 16 януари, след което ще протече и задължителното му обсъждане с браншовите организации, съобщи за Синор.БГ заместник-министърът на земеделието Свилен Костов.

С поземления кодекс държавата има за цел да обедини всички досегашни закони, които имат връзка с поземлените отношения, като идеята е да се премахнат дублираните текстове и да се внесе яснота в нормативите, допускащи вратички за избягване на определени задължения.

Практиката доказа, че някои от текстовете в петте основни поземлени закона се тълкуват двузначно, което силно затруднява администрацията при изпълнението на нейните задължения.

Освен законите за собствеността и ползването на земеделската земя, на опазването на земите, за арендата и за опазването на селскостопанството имущество, Кодексът ще включва и текстове от Конституцията, от договора за присъединяване към ЕС плюс клаузи от разрични еврорегламенти, припомниха експерти.

Държавата похарчи близо половин милион лева за възлагане на поръчката по изработването на проекта. Целта беше да се избегне едностранчивият поглед на администрацията при уреждане на взаимоотношенията при поземлените отношения.

Поръчката беше възложена на адвокатското дружество „Георгиев, Тодорови Ко“ на 15 ноември 2016 г., които по договор трябва да приключат проекта за три месеца. Тъй като 15 януари се пада в неделя, затова и проектът с работно заглавие „Кодекс за поземлените отношения“ ще бъде представен в началото на следващата седмица.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE