Кодексът за земята, директните плащания и новости от ЕК на форума на АЗПБ

Предстои вторият ден от Петата национална конференция на земеделските производители, организирана от АЗПБ.
Темите на форума, както и първия ден, обещават да засегнат много проблеми и да стартират любопитни дискусии в областта на земеделието.
Една от тях е контролът и проверките при изпълнението на мониторинга на проектите по ПРСР 2014 г.- 2020 г. Темата ще бъде представена от зам.-изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Атидже Алиева-Вели.
Бившият зам.-министър на земеделието и храните Свилен Костов ще анализира директните плащания и ще представи новата система за санкции на еврокомисаря по земеделие Фил Хоган.
Поземленият кодекс е една от актуалните и сериозно засегнати теми, на които ще се обърне внимание през днешния ден.
Иначе форумът на АЗПБ беше уважен от генералния директор на дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ на ЕК Йежи Плева. По думите му селското стопанство става привлекателно за млади хора и за хора, които искат да се занимават и да създават нови работни места.
„В настоящия момент има и предизвикателства. В средата на изпълнението на ОСП,но вече мислим за след 2020 г и за предизвикателствата, които стоят пред нас“, каза Плева.
Еврогостът отговори на всички въпроси, които земеделските производители и журналистите му поставиха.
Единственият представител от ръководството на министерството на земеделието и храните (МЗХ) беше служебният зам.-министър доц. Светла Янчева.
За краткото си участие във форума, тя формулира задачите, които предстоят пред дебатиращите бъдещето на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз.
„За нас е особено важно ОСП да продължи да заема централно място в приоритетите на ЕС и да остане силна и финансова обезпечена. От първостепенно значение за България е директните плащания и обвързаната подкрепа да останат неразделна част от ОСП и през следващия период“, заяви доц. Янчева.
На форума присъстваха общо четирима бивши министри с ресор земеделие – Венцислав Върбанов, Нихат Кабил, Васил Грудев и Десислава Танева. А отделно от това участие в дискусиите и презентациите взеха бившият зам.-министър на земеделието и храните Свилен Костов и изпълнителният директор на ДФЗ Румен Порожанов.
 Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE