Как да увеличим доматената реколта

Доматите са най-популярният зеленчук по нашите земи и нито един градинар не пропуска ежегодното им разсаждане, а най-голямата отплата за положения труд и грижи е богатата реколта. Препоръките за увеличаването й никога не са били дефицитни, но в никакъв случай някоя и друга в повече не е излишна. Ето още няколко.

1. От колтучене глава не боли. Колтуците като истински търтеи лишават растението от хранителни вещества и вода, а пълноценна реколта от тях е трудно да се очаква. Затова най-доброто отношение към тях е премахването им без жал, оставяйки най-силните 1-2. Чрез колтученето не само насочваме полезните вещества към растежа и узряването на доматите, но и увеличаваме достъпа до светлина и въздух до всички надземни части на растението.

2. Изрязване на листата на доматите „по шаблон”. Правилото е: ако в съцветието все още не са вързали всички зеленчуци, листата над тях трябва да са налице и в добро състояние. Когато обаче вържат, могат да се откъснат всички листа под тях, а отгоре се оставя само един лист.

3. Подобно на краставиците, и при доматите по-късно формираните зеленчуци ще зреят и наедряват по-зле, докато не бъдат обрани вече узрелите. Събирайки реколтата навреме, даваме шанс на растенията да избегнат маната, а на зелените домати – да узреят по-бързо.

4. В началото на юли е необходимо да бъдат откъснати върховете на доматените растения – по този начин отново се ускорява узряването на зеленчуците и се увеличава реколтата.

5. Можем и да стимулираме растенията да формират нови завръзи, да ускорят узряването на вече вързалите зеленчуци и дори да подобрим вкуса чрез извънкореново подхранване. То е в състояние и да повиши имунитета на растенията, помагайки им да се противопоставят на инфекции и болести. В рамките на сезона доматите могат да се напръскат веднъж с разтвор на борна киселина (10 грама на 10 литра вода), а след 2 седмици – с разтвор на карбамид (3-5 грама на 10 литра вода).

6. Все пак да не забравяме торовете. Когато доматите са в процес на наедряване, нуждата им от калий е особено голяма. Тогава може да се използва бледорозов разтвор на калиев перманганат. Ако растенията изглеждат здрави и силни, ще стигнат и 1-2 подхранвания, но ако имат бледозелени листа и са се източили без каквато и да било идея за добра реколта, трябва да се поливат с разтвора веднъж на всеки 10 дни.

Веднъж месечно подхранвайте доматите с оборска тор. Говеждата се разрежда във вода в съотношение 1:7, а кокошата – 1:12. На всеки 10-15 растения се полага 10 литра разтвор.

Източник: SINOR.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE