Какви ще са ставките по схемата за извънредна помощ за животновъдите

По 4.20 лв. ще получат животновъдите, отглеждащи до 500 овце и кози-майки, а по 20.36 лв. ще получат стопаните, отглеждащи крави и биволици. По предварителна информация това са предвидените индикативни ставки по Схемите за извънредна помощ за приспособяване на млекопроизводителите и земеделските стопани в други сектори на животновъдството, научи Фермер.БГ.
Все още няма официална заповед от министъра на земеделието, храните и горите, но се очаква тя да стане факт до дни.

Над 11.3 млн. лв. е предвиденият бюджет по схемата, стана ясно от УС на Държавен фонд „Земеделие“ преди дни. Подпомагането се предоставя в допълнение към помощта, осигурена от Европейския фонд за гарантиране в земеделието (ЕФГЗ).
По Схемата за предоставяне на помощ за дребномащабно земеделие допълнителната национална помощ ще получат стопани, които през 2016 г. са отглеждали и са заявили по схемите за обвързано подпомагане от 5 до 20 крави, юници и биволици, както и от 10 до 49 овце-майки и кози-майки.
По Схемата за предоставяне на помощ за прилагането на екологични и щадящи климата методи на производство ще се подпомогнат животновъди, които през 2016 г. са отглеждали и са заявили за подпомагане по схемите за обвързано производство над 20 крави, юници или биволици, както и 50 и повече овце-майки и кози-майки.
Помощ ще се предоставя и на животновъди, прилагащи екстензивни методи на производство – пасищно или оборно-пасищно,отглеждащи над 50 овце и кози-майки.
Подпомагането ще се предоставя за не повече от 200 крави и биволици и за не повече от 500 овце-майки и кози-майки в едно стопанство, като ставката за стопаните, отглеждащи над 200 крави и/или 500 овце и кози-майки ще е по-висока.
Изискване към кандидатите по трите схеми за извънредна помощ е да не са заявили за подпомагане през 2016 година постоянно затревени площи по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) или да са заявили, но под 10 декара на животно. По схемата няма изискване за издоено количество мляко.
 Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE