Каква ще е съдбата на пчелите става ясно през май

Каква ще е съдбата на пчелите и ще бъде ли окончателно забранено използването на неоникотиноидите? Представители на Фондация за околна среда и земеделие (ФОСЗ) се срещнаха с министъра на устойчивото развитие, околната среда и климатичните промени в Малта Хосе Херера и министъра на земеделието и рибарството Родерик Галдес, като обсъдиха именно тези въпроси. На срещата стана ясно, че предстоят финални обсъждания в Брюксел през месец май.
 ок
Очаква се по време на обсъждането Европейската комисия (ЕК) да поиска окончателна забрана на неоникотиноидните пестициди в съответствие с докладите на Европейската агенция за безопасност на храните. Това решение следва да бъде потвърдено от Европейския съвет, който в момента се председателства от Малта.
„Министрите изразиха своята съпричастност към опазването на пчелите и ни увериха, че Малта няма интерес към производството на вредни пестициди, унищожаващи богатото биоразнообразие на островната държава“, сподели след срещите Албена Симеонова, председател на ФОСЗ и Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ), и член на Изпълнителното Бюро на Европейската федерация на биоземеделските движения (IFOAM EU). 
Любопитна информация е, че името на Малта произлиза от латинската дума “melita”, която значи „даваща мед“, а пчеларството е традиционен поминък на острова от хилядолетия.
„Мораториумът върху използването на неоникотиноиди в ЕС бе приет през 2013 г. и все още е в сила. Пет държави, сред които е и България, поискаха за тях да не важи тази забрана, чрез приемане на така наречената дерогация, което означава ограничено и контролирано ползване на забранените пестициди. България обаче се провали в прилагането и контрола, затова за нас темата ще продължи да бъде актуална и ще се застъпваме за окончателната забрана на използването на вредните за околната среда химикали на европейско ниво“, допълни Борислав Сандов, координатор на кампанията Let it bees. 
Високата смъртност при пчелите през последното десетилетие провокира редица правителствени и неправителствени организации да анализират причините и да търсят решение на този проблем. Пчелите са отговорни за екосистемната услуга опрашване, чрез която се поддържа биоразнообразието и плодородието, и чрез която ние получаваме 70% от храната на трапезата си. Множество научни изследвания доказват притесненията на пчелари и природозащитници, че именно неоникотиноидните пестициди са основната причина за изчезването на пчелите и препоръчват използването на алтернативни методи и средства за растителна защита.

Източник: fermer.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE