Кабинетът прие промените в Закона за Селскостопанската академия

Въвеждането на финансова самостоятелност на Селскостопанската академия (ССА) при управлението на паричните средства, определяне на параметрите на изразходване на средствата, създаване на иновационни центрове и оптимизиране на структурата на академията.
Това беше решено на правителственото заседание днес, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Така министерския съвет заяви, че одобрява промените в Закона за Селскостопанската академия и предлага на Народното събрание да ги приеме.
Предвижда се значително увеличение на собствените приходи на академията, с което ще се оптимизира и стабилизира научната, научно-приложната и експериментално-производствената дейности, както и ще се осигурят допълнителни работни места.
Възможността да се получава възнаграждение, базирано на положения труд, ще доведе до по-висока активност на работещите в системата на ССА. Финансовата промяна предполага по-добра мотивация за работа на служителите и за създаване на качествен продукт.
Съгласно предлаганите изменения, представители на браншови организации ще участват в Управителния съвет на академията, както и в координационните съвети на центровете за изследвания и иновации.
Разписан е специален ред за осъществяване на взаимодействие с бизнеса при изпълнение на научни и научно-приложни проекти.
Заложено е част от опитните станции, които са държавни предприятия, да станат структурни звена на институти, други, които са уникални по своята същност, да се превърнат в научни центрове, а тези, които се занимават основно със земеделие, да бъдат обединени в едно държавно предприятие чрез сливане. По този начин ще се повиши възможността им за участие в програми за модернизиране и развитие като демонстрационни и образователни структури на институтите.
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE