И тазгодишната кампания по директните плащания започва с хаос за фермерите

И тазгодишната кампания за директните плащания ще постави животновъдите пред истинско изпитание, защото мнозина от тях ще бъдат затруднени да очертават пасищата си и по всичко изглежда, че крайният срок 15 май трудно ще бъде спазен. Причината е в последните промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, според които до 10 април на 2017 година може да се сключват споразуменията по член 37ж, даващи възможност на фермерите с животни да ползват общинските пасища и ливади.

„Доволни сме, че получихме пасища за стадата ни, но  сме притеснени за провеждането на кампанията, тъй като мнозина от нас ще имат по-малко от месец срок, за да чертаят, съобщи за Синор.БГ Стилияна Латинчева, дребен животновъд от столичния квартал „Горна баня”.

Подобно становище изразиха и други читатели на Синор.БГ, за които тазгодишната кампания се очертава като проблематична.

Въпреки изявлението на изпълнителния директор на фонд „Земеделие” Живко Живков, че правните основания вече са получени от министерството във фонда, читатели на Синор.БГ съобщиха, че това е лъжа и в Софийско нямат възможност да подават заявленията си. Фермерите получават отговор, че най-рано от 20 март ще имат достъп до системата.

Администрацията на агроведомството провежда повторна информационна кампания за директните плащания, от която се разбира, че животновъдите отново ще бъдат най-силно ощетени при субсидирането, обясни Латинчева.

Според нея единици ще бъдат фермерите, които могат да докажат количествата мляко, за да получат помощ по обвързаната подкрепа.

„Проблемите са натрупани от години, когато при регистрацията на едрите преживни животни в Българската агенция по безопасността на храните държавата не разграничаваше стадата като млечни или като месодайни породи. Според новите нормативи стадата трябва да са или само млечни, или само месни”, посочи животновъдката.

Повечето стопани, които не могат да докажат продаденото мляко с фактури, са решили да регистрират стадата си като месни породи, защото бюрократичните пречки са по-малки и биха могли да кандидатстват по обвързаната подкрепа.

„Тук обаче чиновникът е поставил нова уловка, според която при промяна на направлението от млечно в месно, същите стада ще бъдат смятани „в нередност”, посочи още Стилияна Латинчева. Така бизнесът отново се върти в Параграф 22, защото ако всички дребни фермери регистрират стадата си като месни, през есента страната ще остане без млечна суровина.

При информационните срещи с администрацията от агроведомството нито един експерт не е могъл да отговори какво означава новото правило „стадото ти да бъде в нередност”, обясни Латинчева. От името на фермерите Синор.БГ ще потърси отговор от министерството на земеделието, дано се намери вещ чиновник, който да е в час с нормативната уредба.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE