Има шанс кампанията за директни плащания да се удължи до 15 юни

Европейската комисия (ЕК) подготвя проектодиректива за извънредно удължаване на сроковете за кампанията по директни плащания до 15 юни 2017 г., съобщиха от министерството на земеделието. Проектът ще стане факт едва след одобрението й от държавите членки. Така българските стопани ще могат да си отдъхнат след инфарктното забавяне, което се получи заради слоя с правните основания.

До края на април земеделските служби са приключили с партидите, които обхващат едва 75 на сто от площите в страната. Тъй като сегашният краен срок 15 май застрашително наближава, много от останалите 25% трудно ще приключат навреме. Стопаните бяха силно притеснени, че тази година няма да успеят да се вместят в сроковете и че ще търпят санкции за забавяне.

Въпреки уверенията на министерството, че заявяването върви в срок, в редица общини правните основания все още не са качени и хората не могат да приключат с очертаването по директните плащания.

Очаква се държавите членки да одобрят удължаването на кампанията, за да може 15 юни да стане законният срок, в който се заявява без санкции, обясниха експерти.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE