Имат ли икономическа стойност пчелите?

Ако преди години ни изненадваше факта, че храната, която поглъщаме идва благодарение на пчелите, то днес това не може да изненада почти никого.
Сектор Пчеларство не разцъфва в момента и всяка година, проучвания на известни учени сочат, че загиват хиляди медоносни пчели, смятаме, че е нужно още един път да припомним важността на пчелите.
Опрашването. Когато заговорим за пчелите, първото нещо, което изниква поне в моето съзнание е опрашване. Освен предоставянето на мед, прашец, восък и други ценни пчелни продукти, от решаващо значение е именно пчелното опрашване. Благодарение на него, на нашата трапеза присъстват четири от пет храни, които употребяваме – маслодайни семена, ядки, бобови растения, плодове и зеленчуци.
Опрашването не е важно само заради храненето, това е жизнено необходимо за култури за изхранване, каквито са баклата и детелината, използвани за храна на месодайните животни.
Инфографика: Грийн Тек
Една медоносна пчела достига дължина едва около 15мм. Разбира се на лице са и специални приспособления за максимално събиране на цветен прашец и нектар от цветовете. С тези си характеристики едно пчелно семейство, което се състои от около 50 000 пчели, опрашва 4000 кв.м овощни дръвчета и произвежда близо 14 кг мед.
Напоследък особено се заговори за неоникотиноидите като основна причина за измирането на пчелите. Въпреки че няма официални изследвания, доказващи вредността на неоникотиноидите, при опити в реални условия, повечето пчеларски асоциации винят именно пестицидите.
Във връзка с това днес, 7 април, Световният ден на здравето, Обединеният български пчеларски съюз организира национален протест. Причината затова е недоволството на пчеларите към разрешената употреба на неоникотиноидитте от БАБХ. Протестът ще се проведе пред Министерството на земеделието и храните в 13:00 часа.
Преди всичко нека се замислим затова колко са важни пчелите за нас и колко голяма е не само икономическата, но и цялостната им полза за населението. Въпреки иновациите, които започнаха да навлизат в последно време в Запада за опрашване на растенията, чрез роботи, никой и нищо не може да замени пчелите. А Вие какво мислите?
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE