Износът на български месни деликатеси за пазарите извън ЕС може да се отпуши

Българската агенция по безопасността на храните е започнала преговори със здравните служби на седем държави за получаване на разрешение за износ на български месни продукти. В ход са процедурите с Китай, Япония, Южна Корея, САЩ, Украйна, Грузия и Туркменистан. Това е съобщил шефът на агенцията Дамян Илиев в писмо, адресирано до Димитър Маджаров, председател на Сдружението Традиционни сурово-сушени месни продукти, съобщиха от Асоциацията на месопреработвателите в България.

До този момент България няма разрешение за износ на колбаси и други месни деликатеси в държави извън Европейския съюз, което е изключително голяма бариера пред бизнеса. Само преди два месеца представителите на сдружението поставиха въпроса пред министъра на земеделието Десислава Танева.

Обикновено процедурите по одобрение са продължителни и отнемат поне една година, тъй като ветеринарните инспектори от всяка държава трябва на място да се убедят в системите за качество, прилагани в България. Едва след това се издават съответните сертификати, припомниха експерти.

Затова и агенцията по безопасността на храните е предприела съответните мерки.

Много скоро ще бъдат открити процедури за издаване на експортни разрешения за още седем държави – Турция, Виетнам, Молдова, Армения, Азербайджан, Таджикистан и Узбекистан.

Българските месопреработватели имат интерес и към износа в Канада, Швейцария, Русия, Казахстан и Беларус.

По отношение на канадския износ от българска агенция обясняват, че между Европейския съюз и Канада е сключено търговско споразумение, което включва определен вид стоки. След като българската агенция подаде запитване до ЕК дали има квота за износ на месни продукти, ще бъде отговорено на бизнеса.

При експорта за Швейцария всяка европейска фирма, която иска да изнася за там, трябва да се регистрира в съответните служби за контрол на храните в кантона, където иска да изнася, поясниха от БАБХ. За целта явно съществуват процедури, които трябва да бъдат изпълнени от съответния износител.

По отношение на Русия от агенцията по храните припомнят, че Русия наложи ембарго върху месните продукти, което изтича на 5 август 2016 г. На този етап няма информация дали забраната ще бъде продължена.

Беларус и Казахстан заедно с Руската федерация влизат в така наречения Митнически съюз, като преговорите за износ на месни продукти се договарят на ниво Европейски съюз, поясни още Дамян Илиев.

Източник: http://sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE