Значителен ръст на продукцията от малини

Значителен ръст при продукцията от малини, с около 3% . Това сочат данни на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Увеличението се дължи на комбинация от повече засадени площи, по-ранно прибиране на реколтата и по-висок среден добив от декар. Към момента събраната продукция от малини е 488 тона.

От друга страна, на този етап при производството на череши и кайсии е налице понижение, съответно с 6,6% и 79,2%. Към 22 юни продължава прибирането на реколтата от трайни насаждения и етерично-маслени култури. По оперативни данни, събрана продукция от череши в размер на 21 437 тона, от маслодайна роза – 12 942 тона, от ягоди – 6 730 тона, от кайсии – 630 тона и от праскови – 20 тона.
Производството на маслодайна роза и ягоди е съответно с 4,9% и 14,7% по-високо спрямо същия период на миналата година.
При прасковите, ягодите и малините засега се отчитат по-високи средни добиви спрямо година по-рано (с между 0,5% и 73,5%), а при маслодайната роза, черешите и кайсиите – по-ниски (с между 1,6% и 18,6%).
Средните цени на едро на вносни ябълки, череши и картофи от стара реколта на тържищата в страната нарастват с между 2% и 8,6% спрямо предходната седмица, като най-съществено увеличение е налице при картофите. Сред основните наблюдавани продукти, единствено при оранжерийните домати се отчита поевтиняване на седмична база – с 13,3%.
Цените на едро на вносни ябълки, картофи и оранжерийни домати са с между 20% и 27,3% над нивата отпреди една година. От друга страна, при предлагането на череши на тържищата се отчита поевтиняване с 15,5% на годишна база.
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE