За първи път в ЕС: Франция въвежда защитни цени за аграрните стоки

Скоро Франция ще стане първата страна в Европейския съюз, в която ще бъдат въведени предпазни минимални цени на селскостопанската продукция. Те трябва да защитят фермерите от пазарните рискове и предизвикателства.
Браншовите организации на селскостопанските производители и търговски вериги подписаха преди няколко седмици споразумение за сътрудничество, което предвижда въвеждането на минимални защитни цени.
Как ще работи новият механизъм?
Долният праг на цените ще се определя не по-рядко от веднъж годишно, като ще се отчита количеството на реколтата и търсенето на пазара, съобщи agroxxi.ru.
Стойностите ще съответстват на базовата цена на стоката с надбавка за транспорта и дистрибуцията на дребно, като е възможно да се включват и допълнителни разходи.
Това не означава, че във Франция ще спрат да дават отстъпки и да обявяват разпродажби. За тях обаче правителството въведе специални ограничения. В резултат на преговорите бяха съгласувани допустимите намаления при акции.
За хранителните стоки приемливата отстъпка е до 34% от обявената преди това цена на дребно в магазина, а за останалите видове селскостопански стоки – до 25%. Съществуват обаче и други варианти. По силата на споразумението ще се поощряват разпродажбите на принципа „три продукта на цената на два“.
Организациите на фермерите изтъкват, че това е огромно постижение. Производителите са особено доволни, че занапред супермаркетите няма да изискват от тях допълнителни плащания за разполагане на стоките на по-благоприятни рафтове.
Търговските надценки през 2017 г. в някои европейски магазини са достигали 70% от пазарната цена на продуктите, особено при месото и месните произведения.
Предстои правителството на Франция да утвърди и възможността за преразглеждане на сключени договори, когато се появява неочакван ръст на производствените разходи на фермерите.
Животът на селските стопани в страната съвсем не е лесен. През 2016 г. една трета от тях са заработвали едва по 350 евро на месец, което е по-ниско от жизнения минимум във Франция.
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE