За две седмици в страната пламнаха 15 огнища на птичи грип

В края на 2016 г. само за 14 дни в страната пламнаха 15 огнища на птичи грип (Инфлуенца по птиците), съобщиха от Българската агенция по безопасността на храните. В щаба за отраничаване на болестта участват Министерството на земеделието и храните, Министерството на здравето, Министерството на вътрешните работи, Държавната агенция за национална сигурност и Българската агенция по безопасност на храните.

От 16 до 30 декември декември (датата на първото подозрение) са констатирани 14 огнищата при домашни стада от пет административни области на страната – Видин (четири огнища при домашни птици), Враца (едно огнище при зеленоглави патици мюлари във ферма), София-област (едно огнище при домашни птици), Пловдив (седем огнища в стопанства за патици) и Монтана (едно огнище при домашни птици).

Констатирано е едно огнище на болестта при диви птици в област Ямбол (намерени мъртви две чапли).

Поради констатирани огнища на заболяването в Пловдивско и високата концентрация на промишлени птицевъдни обекти в областта с цел максимално бързо да бъде ограничено и ликвидирано заболяването, беше взето решение за умъртвяване по хуманен начин на всички птици във ферми, в които не са въведени мерки за биосигурност в радиус 1 километър около констатираните огнища.

Със съдействието на органите на МВР и ДАНС е въведен контролно-пропускателен режим на всички пътни превозни средства в 3-километровата предпазна зона около фермите с констатирано наличие на грип.

За да се избегне евентуално разнасяне на вируса, е забранен достъпът на екарисажни коли в предпазната зона около огнищата.

Всички хора, които имат контакт с болни птици, трябва да предприемат мерки за индивидуална защита, както и профилактично лечение с противогрипни препарати след консултация с личния си лекар. Категорично се забранява достъпът на хора, които не са клинично здрави, в грипно, или предгрипно състояние  състояние, поради възможност от комбинация с вирусът на инфлуенцата и усложнения при човешкото здраве.

Със заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева се въвежда забрана за достъп на външни лица, както и любителския риболов във водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици, както следва:

–           Дуранкулашко езеро – Област Добрич

–           Шабленски езерен комплекс – Област Добрич

–           Варненско – Белославски езерен комплекс – Област Варна

–           Резерват Сребърна – Област Силистра

–           Комплекс Калимок – Области Русе и Силистра

–           Комплекс Беленски области – Област Плевен

–           Рибарници Мечка – Област Русе

–           Поморийско езеро- Област Бургас

–           Атанасовско езеро – Област Бургас

–           Бургаско езеро  – Област Бургас

–           Комплекс Мандра – Пода – Област Бургас

–           Комплекс Стралджа – Област Бургас и Ямбол

–           Язовир Овчарица –  Област Ямбол, Хасково, Стара Загора и Сливен

–           Язовир Малко Шарково – Област Ямбол

–           Язовир Огоста – Област Монтана

–           Рибарници Орсоя – Област Монтана

–           Язовир Пясъчник – Област Пловдив

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE