Заради птичия грип кокошки и патици не могат да се отглеждат в общо помещение

Собствениците на птицеферми нямат право да отглеждат на едно място кокошки и водоплаващи птици заради опасността от зараза с птичи грип. Това се посочва в заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасността на храните Дамян Илиев от 25 октомври, разпратена до ветеринари и собственици на птицеферми. Заповедта отменя предишната от 20 октомври и включва повече забрани, свързани с огнищата на птичи грип, които се разраснаха в страната.

До момента болестта е плъзнала на четири места в страната, основно във ферми за отглеждане на патици, тъй като те са на открито и по-лесно се заразяват от дивите птици.

Заповедта забранява организирането на пазари и изложби за птици до второ нареждане.

Ветеринарите са длъжни да проверят всички птицевъдни обекти и люпилни. Вече са проведени заседания за информиране на бизнеса по места. Заедно с ловците и еколозите ветеринарите взимат проби и от диви птици за установяване на евентуална поява на грип.

Собствениците на личните стопанства също са инструктирани да не изваждат птиците на открито, а също и два съхраняват фуража за него в закрити помещения.

По-стриктни са изискванията към големите ферми. Там освен че патици и кокошки не могат да се гледат в общо помещение, не трябва да се превишава квадратурата за отглеждането на птиците във фермите. Строго забранено е и извеждането на птиците на открито.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE