Започна българското председателство на Съвета на Европа

Днес официално започва българското председателство на Съвета на Европа. По повода, страната ни ще посрещне редица официални гости, сред които Доналд Туск, председател на Европейския съвет, Жан-Клод Юнкер – председател на Европейската комисия и Антонио Таяни – председател на Европейския парламент. Всички те ще присъстват на тържественото откриване в Народния театър.
Страната ни пое ротационното председателство на 1 януари 2018 г., а през следващите шест месеца, България ще бъде домакин на множество събития, голяма част от тях, свързани и с агро сектора.

Хронология на предстоящите събития

Март 2018 г.
На 8 и 9 март ще се състои Конференция за регионализация на заболяванията по животните – Трансгранични болести по животните, актуални за ЕС. След това, на 12 и 13 март, ще се проведе Съвместен управителен комитет по ветеринарно споразумение с Канада.
Април 2018 г.
От 10 до 13 април ще се проведе Неформална среща на генералните директори по горско стопанство в ЕС. От 18 до 20 април пък е заложен провеждането на Форум на високо равнище за цифровото земеделие „Заедно за силно цифрово земеделие“. Събитието ще се организира от Института за агростратегии и иновации, като МЗХГ е партньор. Следва изнесено заседание на Главните ветеринарни служители от 24 до 27 април.
Май 2018 г.
От 2 до 4 май ще се проведе неформално заседание на Работната група на ръководителите на фитосанитарни служби. А на 24 и 25 май ще се състои 43-тата конференция на директорите на разплащателните агенции.
Юни 2018 г.
Месец юни ще бъде наситен със събития, започващи още с настъпването му. От 3 до 5 юни ще се проведе неформална среща на министрите на земеделието, заедно с изнесено заседание на Специалния комитет по селско стопанство.
На 5 и 6 юни ще се състои Четвъртата годишна конференция на ЕС относно финансовите инструменти на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР). Събитието ще се организира от ГД „Земеделие и развитие на селските райони“ на ЕК и Европейската инвестиционна банка, като МЗХГ е партньор на форума.
От 21 до 23 юни пък ще се състои неформално заседание на Работната група на генералните директори по рибарство. Събитието ще се проведе в Бургас.
През месец юни е заложено и провеждането на конференция на високо ниво за рибарството в Черно море, но все още не е уточнена точната дата.
Председателството ще работи за „сигурна, стабилна и солидарна Европа“, а трите основни послания са „консенсус, конкурентоспособност и кохезия“.
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE