Започва предизборната кампания

Днес стартира предизборната кампания за вота за народни представители на 26 март. Кампанията продължава до 24 март.

13 партии, 9 коалиции и 21 инициативни комитети, издигащи независими кандидати за народни представители, са регистрирани за участие в изборите. Общо 4732 са регистрираните от партиите и коалициите кандидати за депутати във всичките 31 избирателни района. Най-дългата кандидатска листа е за 24-ти многомандатен избирателен район в София, където мандатите са 16.

Кой с кой номер ще е в бюлетината за парламентарния вот?

Вчера от ЦИК показаха образеца на бюлетината за гласуване в парламентарните избори. В бюлетината съгласно жребия ще бъдат изписани имената на партиите и коалициите, регистрирани за изборите. В районите, където има независими кандидати, те ще бъдат допълнени в бюлетината. Остава възможността да се гласува в квадратчето „Не подкрепям никого“. В десния край на бюлетината има кръгчета за отбелязване на преференциален вот – до 17 имена. За гласуването извън страната няма преференции.

На 28 февруари изтича срокът за подаване на заявления за гласуване извън страната. Над 21 500 са подадените до сега чрез страницата на ЦИК заявления, а през дипломатическите и консулските представителства в чужбина – по линия на МВнР – над 400. На 4 март изтича срокът, в който ЦИК ще определи местата за разкриване на избирателни секции в чужбина.

 В последната минута: Фирма пожела да осигури машини за гласуване

На 22 февруари малко преди изтичането на крайния срок, една фирма – „Лирекс БГ“ ООД, подаде оферта за доставка на устройствата за машинно гласуване. Комисията, която отговаря за обществената поръчка, в срок до 24 февруари в 17.30 ч. трябва да провери дали участникът отговаря на изискванията по отношение на техническото и финансовото предложение в офертата. След това ЦИК ще излезе с решение по въпроса, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Конституционният съд отмени санкцията за задължителното гласуване

Вчера Конституционният съд отмени санкцията, която се предвиждаше, ако не гласуваме. Текстът, който КС визира в решението си, предвиждаше негласувал без уважителни причини в два поредни вота от едни и същ вид, да се заличава от списъците за следващите избори. Така на практика задължителното гласуване остава, но няма да има абсолютно никакви последици, ако не упражним правото си на глас.

Източник: dariknews.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE