Започва мащабно изследване на стадата с кози

Асоциацията за развъждане на млечни породи кози (АРМПК) е закупила най-модерната апаратура за изследване на соматични клетки. АРМПК ще започне изследване на всички стада с кози през юни. Това каза Деан Тодоров, председател на асоциацията, по време на отчетно-изборно събрание, което се проведе в неделя.
„Точността на апаратурата е 4 пъти по-голяма от тази в стандартните лаборатории. Асоциацията ще започне поетапно изследване на стадата в България, като разходите ще бъдат за наша сметка. Изследванията ще започнат от месец юни“, коментира председателят на асоциацията.
Асоциацията осъзнава колко е важно науката да бъде съчетана с практика. Замисълът й е да издаде книга в помощ на козевъдите – тези, които тепърва влизат в сектора и на тези, които вече са утвърдени козари. Заглавието на труда е замислено да бъде „Книга за козевъда от А до Я“. В нея ще бъдат представени различните породи, развъдници, начините на отглеждане, ще бъдат дадени примерни дажби, болести, за да бъдат поне на пръв поглед идентифицирани от фермерите. От асоциацията предвиждат и календар за мероприятията.
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE