Зам. министър Янчева: За 10 години в агросектора са влезли над 16 млрд. лева

За 10 години чрез фондовете на Европейския съюз в агросектора са влезли 10 милиарда лева по първия стълб на общата селскостопанска политика (ОСП) чрез директни плащания и над 6 милиарда и 400 милиона лева по програмата за развитие на селските райони (ПРСР). С този отчет заместник-министърът на земеделието и храните Светла Янчева се обърна към участниците в Петата национална среща на земеделските производители, която се провежда в курорта „Златни пясъци“, съобщиха от агроведомството.

Според Янчева инвестициите са повишили жизнеността на стопанствата и са увеличили тяхната конкурентоспособност. „Българското земеделие днес е достоен конкурент в общото европейско семейство – модерно, високотехнологично, отговарящо на съвременните изисквания и стандарти за безопасност на храни и фуражи и хуманно отношение към животните, както и за опазване на околната среда“, каза още Янчева.

В това отношение финансовата европейска подкрепа е оказала силно влияние върху българския износ на земеделска продукция. Заместник-министър Янчева уточни, че близо 4 пъти е нараснал износът от 2006 г. насам и през последните три години се движи между 7 и 8 милиарда лева.

„Общата селскостопанска политика трябва да продължи да заема централно място в приоритетите на Европейския съюз и да остане силна и финансово обезпечена“, категорична бе тя. Доц. д-р Светла Янчева допълни, че от първостепенно значение за България са инструментите, доказали своята ефективност, като директните плащания и обвързаната с производството подкрепа, които трябва да останат неразделна част от Общата селскостопанска политика и през следващия период.

„За нас е важно да се предвиди по-висок процент на финансиране за по-слабите региони в Европейския съюз“, каза още тя.

Заместник-министърът на земеделието и храните пожела успех на участниците в срещата и изрази надежда, че браншът ще продължи да развива партньорски отношения с държавата в името на развитието на българското земеделие и на страната ни.

В рамките на конференцията зам.-министър Янчева се срещна с генералния директор на ГД „Земеделие и развитие на селските райони“ на Европейската комисия Йежи Плева.

При откриването на конференцията председателят на асоциацята Венцислав Върбанов съобщи, че организацията започва национален дебат по бъдещата ОСП, която ще се прилага след 2020 година.

Асоциацията на земеделските производители в България АЗПБ настоява за запазване на обвързаната подкрепа и директните плащания.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE