Животновъдите постигнаха съгласие по спорния казус с обезщетенията за мляко

По време на заседанието на Консултативния съвет по животновъдство, проведено в агроминистерството с единствена точка – как да се разпредели допълнителната помощ за млякото, страните са постигнали съгласие за размера на ставките, съобщиха от агроведомството. Става въпрос за допълнителния бюджет от 11,3 млн. лв., предоставен на България в края на миналата година.

Освен тези средства животновъдите ще получат и помощ по de minimis в размер на около 7,5 млн. лв., но разпределението по нея ще бъде определено на следващото заседание на управителния съвет на фонд „Земеделие“, поясниха от ведомството.

Фермерите се договориха съотношението между размера на субсидиите за едър и дребен рогат добитък да бъде 1 към 7, съобщиха от министерството на земеделието.

Точните ставки за подпомагане за млекопроизводството ще бъдат определени с нова заповед на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. За получаването на тези средства от стопаните няма да бъде изисквано да подават заявления.

Подпомагането ще бъде дадено за 398 хил. крави и биволи и за около 1,3 млн. овце и кози.

Беше прието предложението на браншови асоциации изплащането на извънредната помощ за подкрепа на млекопроизводителите от 11,3 млн. да стартира своевременно, за да бъде получена още през август и да не се чака одобрението на подпомагането по de minimis, което ще бъде гледано на следващо заседание на УС на Държавен фонд „Земеделие“.

Финансирането се извършва с цел да подпомогне стопаните за преодоляване на ценовите диспропорции в млечния сектор и да даде възможност за осигуряване на фуража за изхранване на животните.

Източник: sinor.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE