Жалба срещу размера на помощите за мляко отложи плащането им за началото на август

Вместо от 20 юли фермерите ще получат последната помощ, предназначена като компенсация от млечната криза, след 3 август, когато ще се проведе поредният консултативен съвет по животновъдство. Това съобщи за Синор.БГ Бойко Синапов от обединения съюз на животновъдите по повод вчерашната среща в министерството на земеделието, инициирана от някои браншови съюзи.

Причината е в недоволството от някои животновъди, протестирали срещу последното разпределение на допълнителната помощ за млекопроизводството. На 20 юли земеделският министър Румен Порожанов разписа заповедта с размера на ставките.

Отделни фермери обаче са изразили недоволство от факта, че големите стопанства получават повече субсидии, а също и за това, че са се вдигнали ставките за овцевъдите.

Министър Порожанов обясни, че е направен анализ на начина, по който е плащано през 2016 г. Съотношението на помощта за говеда спрямо овце е било 13 към 1 в полза на първите, а по някои от схемите е достигало и до 20 към 1, което е несправедливо. Именно тогава стопаните с повече от 200 крави и 500 овце не са получили подпомагане за тях, затова със сегашното разпределение тези пропуски са избегнати, е посочил министърът.

Бяха представени аргументи за определяне на ставките като бе посочено, че са спазени изискванията на Регламента на ЕС за извънредната помощ в млечния сектор. В него няма изисквания подпомагането да е само за малките стопанства, а за дребномащабно производство, която е една от трите прилагани схеми и при нея няма различни ставки, посочиха от министерството.

На срещата бяха изслушани представителите на асоциациите, които не са съгласни с предложеното разпределение и настояват  средствата да са насочени към малките стопанства, като мотивът е, че при тях загубите са най-големи и съответно подпомагането трябва да е по-голямо.

Останалите браншови организации в животновъдния сектор подкрепиха предложеното разпределение на помощта и изтъкнаха аргументи, че подкрепа трябва да има за всички животни и че големите стопанства са генерирали дори по-големи загуби от кризата в млечния сектор от малките.

Порожанов обясни, че и при сегашната заповед малките получават повече за животинска единица, но с цел намирането на максимално балансирано решение за подпомагане ще бъде направен повторен анализ, който ще бъде представен пред консултативния съвет следващата седмица.

Източник: sinor.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE