ЕП подготвя резолюция за забрана на палмовото масло в горивата

Комисията по околна среда в Европейския парламент одобри доклад, призоваващ за прекратяване на използването на палмово масло в биогоривата и за насърчаване на отговорни методи на производство. Авторката на доклада Катержина Конечна от Чехия посочва, че Европейският съюз е сред най-големите потребители на палмово масло. През 2014 г. 45% от внесеното палмово масло в Европа е било използвано за гориво в транспорта в сравнение с 34% през 2010 г. В същото време „ЕС се опитва да се превърне в най-големия фактор за ограничаване на консумацията“, заявява тя.

Сега комисията по околна среда в ЕП ще трябва да се произнесе по резолюция, приканваща Европейската комисия да засили мерките срещу обезлесяването, причинено от производството на палмово масло, и да спре употребата на маслото като компонент на биодизела. Депутатите искат също така сертифициране на продуктите, за да се удостовери, че производството не е причинило социални конфликти. „Вярвам, че Европейският парламент трябва да прояви амбиция. В биогоривата не трябва да има палмово масло“, заяви Конечна.

Почти непознато преди 30 години, палмовото масло може да бъде открито днес в продукти като маргарин, течен шоколад, чипс, но също и в козметични и почистващи препарати, както и в биогоривата. От 2010 г. консумацията на палмово масло е нараснала два пъти и се очаква да нарасне поне още два пъти до 2050 г. Разрастването на плантациите обаче има своята екологична и социална цена – унищожават се тропически гори, застрашават се животински видове и се пораждат социални конфликти. Изсичането на тропически гори повишава рисковете от ерозия на почвата, пресъхване на реки, горски пожари, замърсяване на водите. Освен това се разрушават ценни екосистеми и се поставя на карта оцеляването на много животински видове като носорозите и тигрите на о-в Суматра и орангатуните в Бруней.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE