ЕК отпуска нови 70 млн. евро компенсации за производителите на плодове, ощетени от руското ембарго

От 1 юли Европейската комисия продължи с още една година изключителните мерки за подпомагане на производителите на бързоразвалящи се плодове, засегнати от забраната за внос, наложени от руските органи, съобщиха от Европейската комисия. Помощта ще важи до края на юни 2018 г.

Мерките бяха въведени за първи път след забраната за внос в Русия, въведена през август 2014 г.

Новата разширена схема е на стойност до 70 млн. евро за производителите на плодове в ЕС и осигурява предпазна мрежа за производители, които може да не открият пазарна изгода за техните продукти в резултат на забраната за внос. Това ще компенсира европейските производители на плодове, които примерно са решили да разпределят излишните си продукти на благотворителни организации и училища или да ги използват за други цели (например храна за животни, компостиране, преработка).

Разширената схема е в допълнение към редица други извънредни мерки за подпомагане на селскостопанския пазар, свързани с руското ембарго.

Редовното наблюдение и оценка на пазара от страна на Еврокомисията показва, че тези мерки са подобрили пазарната ситуация за непостоянните култури (обикновено зеленчуци). Повечето от продукцията, засегната от руската забрана на вноса, бяха пренасочени към алтернативни пазари и пазарните цени се стабилизираха. Тъй като така наречените трайни насаждения (овощни дървета) са по-малко способни да се адаптират към променящите се ситуации, новите мерки са специално предназначени да помогнат на този сектор.

Източник: sinor.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE