ЕК може да спре схемата за овце и кози-майки под селекция

В момента има опасност ставката по схемата за овце и кози-майки под селекционен контрол не да се срине на 60 лв., а да се покачи до 100 лв., тъй като масово фермери се отказват от помощта. Възможно е ЕК да спре схемата заради свръхсубсидиране. Това каза съпредседателят на Националната овцевъдна асоциация (НОА) Симеон Караколев пред журналисти по време на пресконференция днес.
По думите му ЕК прави одит на Наредба 3, тъй като и експертите смятат, че съдържа дискриминационни елементи.
„Фактът, че благодарение на Наредба 3 овчето мляко се срина на 1,20 лв./литър и надолу, принуди фермерите да увиснат на мандрите. С това начинание на Наредба 3 се изкараха на светло около 100 души, но масово фермерите се отказват от помощта за овце и кози-майки под селекция, защото не могат да докажат реализацията на млякото“, обясни Караколев.
Според съпредседателя на НОА част от фермерите, които имат възможност да получат помощта, няма да го направят.
„Масово фермерите вместо да получат по 65-70 лв. няма да го направят, защото се отказват. Другите, които все пак ще вземат помощта, ще са в една зависимост. Ще се появят въпроси като това дали партньорът ще осчетоводи фактурите, с които ще се доказват реализираните литри мляко“, коментира още той.
Симеон Караколев допълни, че асоциациите могат да се противопоставят на тези проблеми, стига да не научават за тях постфактум.
„За Наредба 3 научихме впоследствие. След стачката проф. Бозуков ни покани в кабинета си, като събра животновъди с директорите от дирекциите, които бяха взели участие в изготвянето на наредбата. Накрая всички единодушно обясниха, че Наредба 3 е политическо решение. Ето това е показателно в цялата държава“, каза овцевъдът.
По думите му НОА взе участие в анкетата на ЕК за модернизиране на новата ОСП след 2020 г.
„Искаме нова промяна на организацията на пазара, специално за фермерите. Искаме нови схеми на подпомагане, като с това визирам изравняване на субсидиите и таван на субсидирането. По време на Националния събор на овцевъдите в България ще учредим Съюз на овцевъдите в Европа, ще излезем със становище за това, как ние виждаме ОСП в сектор Овцевъдство след 2020 г., и ще искаме спешна среща с ръководството на ЕК“, заключи той.
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE