Дълбочината на сеитбата е решаваща за добрата реколта при царевицата

Засаждането на царевицата на точната дълбочина помага за доброто развитие на зърнената култура и за осигуряването на предпоставки за силна реколта, заяви Грег Лус, специалист по дистанционно обучение към университета на американския щат Мисури, цитиран от електронното издание Brownfield.  Според Лус част от фермерите недооценяват дълбочината на засаждане.

„Понякога в началото на сезона те може би са склонни донякъде да не я засаждат чак толкова дълбоко, смятайки, че тя ще израсте малко по-бързо, ако не я положат чак толкова дълбоко в студената почва”, обясни той.

Специалистът обаче е категоричен, че това е погрешна представа.

„Ако фермерите засаждат царевицата на необходимата дълбочина, която е около 5 сантиметра, всъщност ще й осигурят по-подходяща температура. Тя няма да бъде подложена в толкова голяма степен на колебанията на температурата на въздуха, както например ако я засадят на дълбочина, да речем, по-малка от 3,5 – 4 сантиметра”, обоснова се той, като уточни, че цифрите са условни в зависимост от географската ширина, почвите и наличието на влага в тях.

Според него в по-сухи почви и горещ климат необходимата дълбочина на засяване на царевицата може да достигне и 7-8 сантиметра.

Освен това при засаждане на подходящата дълбочина посевите се развиват по-равномерно, изтъкна Лус. „При по-плитка сеитба неравномерното покълнване и пробиване на растенията е всъщност по-голямо, отколкото ако засадите царевицата малко по-дълбоко от обичайното”, позова се на практиката той.

По думите му дълбочината от 5 сантиметра помага да се осигури по-стабилна и разклонена коренова структура, което помага за устойчивостта на растенията на неблагоприятни метеорологични условия, особено по отношение на изскубване от силен вятър.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE