До 20 см сняг в София, днес оранжев код в 17 области

„Над по-голяма част от страната няма да има 20-сантиметрова снежна покривка, но днес още преди обяд във високите котловинни полета на Западна България очакваме дъждът да премине в сняг. В София все още вали дъжд, а температурата е 3 градуса”, прогнозира в студиото на „Здравей, България” по NOVA синоптикът на БАН Анастасия Стойчева.

„Тази сутрин температурите са в този порядък – от 3 до 8 градуса, по Черноморието до 10-12. В планините вече вали сняг – на Мургаш, на Черни Връх, на Мусала”, посочи Стойчева.

„По-късно през деня и в Предбалкана дъждът ще премине в сняг. И там ще започне да се образува снежна покривка. Очакваме да натрупа между 5 и 20 см сняг в планинските райони”, подчерта синоптикът.

„Ла Ниня” се събужда, идва ли „снежен Армагедон”

Астроном: Ще имаме зима с много сняг

С циклона „Татяна” над България влиза студен въздух, така че падналият сняг в повечето райони ще се задържи, поясни Стойчева.

В централната част от страната ще има повече валежи, като се очаква да паднат над 30 литра на квадратен метър.

„Динамична седмица ни очаква от страна на времето. В сряда-четвъртък ще се затопли и снегът, навалял в равнината част от страната, в повечето райони ще се стопи”, прогнозира синоптикът.

По-нататък през декември се очакват нови застудявания и затопляния на времето и заради тази динамика е трудно да се направи точна прогноза за месеца, посочи Анастасия Стойчева.

В 17 области, включително в столицата София, днес е в сила оранжев предупредителен код.

Източник: vesti.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE