Досега са обезщетени фермерите от първите 25 огнища с нодурален дерматит

До момента държавата е компенсирала животновъдите от първите 25 огнища с нодуларен дерматит, където заради смъртоносната зараза бяха унищожени целите стада с открити болни животни, въпреки че голяма част от тези животни бяха здрави. Досега са избухнали 80 огнища, но в последните три села след лабораторни изследвания болестта не е потвърдена. Това съобщи пред националното радио министърът на земеделието и храните Десислава Танева по повод разпространението на болестта.

Само преди дни в пред съвета на министрите по земеделие от ЕС в Брюксел тя предложи да се предизвика научен диспут по темата дали е задължително като предпазна мярка да се унищожават и здравите животни в едно стадо.

До момента умъртвяването на всички контактни животни е основна предпазна мярка, за да се предотврати разпространението на изключително заразната форма на шарка.

В разговора си с еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витенис Андриукайтис министър Танева е предложила да се създаде работна група от ветеринарни учени, които да обсъдят този въпрос.

Според Танева на този етап България се справя и разпространението е силно ограничено. От агенцията припомниха, че в държави като съседна Македония болестта е плъзнала в редица региони.

В България предпоследната доза от 70 хиляди ваксини, която пристигна на 16 май, вече се разпределя между стопаните от най-новите отнища. С приключването на ваксинацията се очаква да бъдат обхванати всички новопоявили се огнища, което е гаранция за стопиране на разпространението й.

В края на юни ще пристигнат и последните 100 хиляди ваксини, поръчани от България, обасни още Танева.

За борба с дерматита у нас до този момент използвани около 7,8 млн. евро, с които са извършени ваксинациите, унищожаването на животните и пръскането по ферми и по въздуха.

Общо се планират да бъдат усвоени около 15 млн. евро.

Европейският комисар Андриукайтис е уверил българския министър, че Европейската комисия ще възстанови 75% от всички разходи, за които страната докаже документално, че е направила по справянето с болестта.

Източик: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE