Доматите сами показват какво им липсва

Удовлетворяването на всички нужди от хранителни вещества без съмнение е залог за богата реколта при доматите. За целта градинарят само трябва да е наясно как недостигът на макро и микроелементи се отразява на външния вид на растенията.

1. Ако им липсва магнезий, зеленчуците остават дребни, при това повърхността на долните листа избледняват, докато жилките им остават зелени. Впоследствие листата пожълтяват и се покриват с кафяви петна. Дръжките на листата пък запазват сочния си цвят, но са крехки.

2. При недостиг на калций доматите са уязвими за върхово гниене, а самите растения израстват буквално хилави. Листата на върха на растението пожълтяват, а в долната част остават зелени.

3. Горните листа пожълтяват и от недостиг на желязо. Първоначално от него страдат само най-младите листа, чиито жилки остават зелени, впоследствие процесът се разпространява и върху старите листа. Не чакайте добра реколта от такива растения.

4. Ако цъфтежът закъснява, цветните пъпки опадат, а листата придобиват лилаво-червен оттенък, растенията трябва да бъдат подхранени спешно под корен с комбинирани азотно-фосфорни торове, например суперфосфат, в противен случай може да не вържат изобщо. При недостиг само на азот растежът се забавя, стъблата изтъняват, а доматите остават дребни.

5. За недостиг на калий информира средната част на храста – листата придобиват тъмнозелен оттенък с бронзови петна. Част от тези петна се образуват по края на листата, предизвиквайки характерното за тази им част изгаряне.

6. Ако на растенията не достига магнезий, не се стига до връзване, най-младите листа са много дребни, избледняват и пожълтяват, а филизите се издължават прекомерно.

7. Когато на доматите липсва мед, листата придобиват лек синкав оттенък и започват да се завиват навътре. Впоследствие върху тях се появяват бели петна, а цъфтежът се забавя.

8. Изсъхнали петна върху самите зеленчуци показват недостиг на бор. Ако пък този недостиг е много голям, формираните домати растат с неправилни форми, хранителните вещества съдействат за развитие само на зелените части, а листата почервеняват.

При всички описани случаи растенията трябва да бъдат подхранени спешно. Най-лесно е да бъдат наторени с настойка от дървесна пепел – тя стимулира цъфтежа и съдържа всички необходими микроелементи. Освен под формата на настойка тя се използва и в естествената си форма, като се разсипва около стъблата на растенията. Освен това всички проблеми може да отпаднат, ако на всеки 10 дни доматите се подхранват със слаб разтвор на кокоши тор.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE