Доказаха негативното въздействие на неоникотиноидите

Инсектицидът тиаметоксам може да окаже негативно въздействие върху популацията на дивите пчели, променяйки жизнения им цикъл. До това заключение са стигнали учени, изследвали живота на дивите пчели в провинция в Англия.
Изследването е показало, че инсектицидът намалява развитието на яйцата при пчелите-майки, което най-вероятно ще намали и популациите на пчелите по-късно през годината.
Тиаметоксамът е един от три известни неоникотиноидови инсектицида, които понастоящем са ограничени за употреба от ЕС.
Ефектите от инсектицида – на полето, счетени за сходни с тези, срещани в природата – са изследвани в лабораторни условия. След две седмици на излагане на въздействието на препарата, два от четирите вида пчели започнали да приемат по-малко храна. Ефект имало и върху развитието на яйцата – и при четирите вида, пише в доклада.
„Ние открихме, че излагането на неоникотиноиди при равнища, имитиращи излагането, което майката може да изпита сред селскостопанските ландшафти, доведе до намалено развитие на яйчниците при майките и от четирите вида, които тествахме“, обясни главният изследовател д-р Гема Барон от университета „Роял Холоуей“ в Лондон.
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE