Дни преди жътвата фермерите очакват 20-процентен спад в добивите от есенниците

Жътвата на ечемика е пред старта си и стопаните се молят за хубаво време, за да приберат реколтата, която това лято е видимо по-лоша от миналогодишната. До 15 юни ще започне жътвата на ечемик и в цяла Северна България, като прогнозите на стопаните са за 20 и повече процента в добивите.

Ако през миналата година добивите при ечемика бяха средно 510 кг от декар (по данни на МЗХГ), то очакванията за тазгодишната реколта са около 400 кг от дка по прогнози на (CAPA). В хамбарите това лято се очаква да бъдат прибрани 493 хил. т ечемик, при 583 хил. т – през 2017 г.

В Северозападна и Североизточна България състоянието на ечемика е сравнително по-добро за разлика от Северен централен район и Южна България, съобщиха от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

На този етап стопаните се въздържат от прогнози за пшеницата, тъй като времето е доста нестабилно и следобедните валежи, придружени с градоносни облаци, които до края на месеца се очаква да валят над различни региони от страната, биха могли да засегнат посевите.

Но и при хлебното зърно добивите ще паднат поне с 20 на сто, предвиждат зърнопроизводителите. Прогнозите на CAPA сочат, че реколтата ще падне до 4,4 млн. т.

Само да припомним, че 2017 г. беше рекордна по отношение на качеството на зърното. Реколтата достигна 6,1 млн. дка, като дори фуражната пшеница беше с добри хлебопекарни качества.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE