Днес се решава дали Брюксел ще намали санкциите за България по селската програма

На 21 декември се очаква Европейската комисия да се произнесе по девет процедури, свързани с изразходването на евросредствата по двете селски програми. Деветте случая са свързани с европейски одити, установили нередности с разходването на средствата. Проблемът е, че средствата, по които вървят проверките, отдавна са платени от националния бюджет и ако администрацията не докаже пред Брюксел, че е действала според европравилата, има опасност парите да не бъдат преведени от европейските фондове, а да бъдат приспадани от бюджета на новата селска програма. Това означава, че грешките от първия период ще орежат бюджета за втория.

Само да припомним, че през 2014 година България вече загуби едни 60 милиона евро, изплатени неправомерно през 2012 и 2013 г. Тези средства вече се приспадат от бюджета на новата програма за 2015, 2016 и 2017 г.

Последният одит на Службата по храните и ветеринарните въпроси към Еврокомисията показа сериозни нарушения в дейността на сертифициращите агенции, издаващи сертификати за биопроизводство. Затова през август тази година Брюксел спря изплащането на 14 млн. евро по новата селска програма.

По този случай се водят преговори, като се очаква Еврокомисията да излезе със становище днес.

До този момент страната води инфарктни преговори, за да намали най-голямата глоба по общинските проекти на старата селска програма, изплатени в периода 2012 – 2014 г.. Там вървят три процедури, по които Еврокомисията иска да наложи санкции от 235 млн. евро.

Според министерството на земеделието и по трите процедури сме намалили санкциите до 28,4 млн. евро, но преговорите не са приключили и Еврокомисията все още не е излязла с окончателно решение.

Решения се очакват по още две процедури, където по 311 и 312 мярка се искат санкции в размер на 28,2 млн. евро. Става въпрос за средства платени в периода 2011-2013 г. След преговорите санкцията е намалена на 4,7 млн. евро, но окончателното решение също не е излязло.

Няма решение и по 141 мярка, където исканата глоба е за 1,3 млн. евро, но решението за налагане на тази санкция още не е обявено.

Източник: sinor.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE