Десислава Танева: Над 400 хил. деца ще употребят млечни продукти по БДС

С последните изменения на Наредба № 9 е предвидено киселото мляко, сиренето и кашкавалът, които се доставят, съхраняват, използват и предлагат в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата да са произведени по БДС. До момента от 2000 до 3000 деца са употребявали български млечни продукти по БДС. А през тази учебна година 447 хил. български деца ще употребяват сирене по БДС. Това каза министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева по време на парламентарен контрол.
„Месните заготовки и месните продукти, брашното и хлябът да са произведени по утвърдени стандарти, а лютеницата по браншови стандарт. Дава се възможност месните заготовки и месните продукти, за които няма утвърден стандарт да са произведени по технологична документация, а млечните продукти, за които няма български държавен стандарт да са произведени по технологична документация“, обясни министър Танева.
Тя допълни, че се въвежда и забрана за доставяне, съхраняване, използване и предлагането на екструдирани храни в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата.
„МЗХ направи максималното като подкрепа затова българските деца да потребяват български плодове и зеленчуци и български млечни продукти по БДЦ“, заяви земеделският министър.
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE